1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проект „Горите на орела“ повишава капацитета за прилагане на „Заарландския метод“

Проект „Горите на орела“ повишава капацитета за прилагане на „Заарландския метод“

През следващите две седмици е планирано провеждането на още две обучения, свързани с определяне на горите във фаза на старост

В периода 22-24.07.2015 г. в териториалния обхват на действие на ТП „ДГС Царево“ се проведе обучение, свързано с определяне на подходящи насаждения за прилагане на т. нар. „Заарландски метод” за извеждане на сечи за индивидуално производство на висококачествена дървесина. В мероприятието взеха участие представители на ИАГ, РДГ Бургас, РИОСВ Бургас, Общинско горско предприятие Харманли, ДГС Царево, ДГС Граматиково, ДПП Странджа и на „Агролеспроект“ ЕООД – екипът, отговарящ за текущата инвентаризация на стопанството домакин.

При откриване на обучението инж. Николай Василев – гл. експерт „Стратегическо планиране, проекти, мониторинг и отчети“ в Дирекция „Проекти и международни дейности“, ИАГ запозна накратко присъстващите с програмата и проект „Горите на орела“, целите на обучението, в т.ч. последващото практическо прилагане за избор на подходящи насаждения по време на инвентаризацията, и очакваните резултати от неговото провеждане. Лектор на обучението бе гл. ас. Мартин Борисов от Лесотехнически университет, който през първия ден запозна участниците с теоретичната основа на метода, изборът на подходящи насаждения, фазите на възникване, диференциация, натрупване и главно ползване, начините на тяхното прилагане чрез съответните лесовъдски намеси и т.н. По време на теренната работа през втория и третия ден на мероприятието бяха нагледно представени лесовъдските намеси във фазата на възникване/диференциация (инструменти, методи, критерии за избор на дървета „опции“ и дървета „конкуренти“) и във фазата на дименсиониране (избор на дървета на бъдещето, дървета конкуренти, кастрене на дървета на бъдещето, технология на мероприятието). Всички участници се съгласиха с потенциала на представения метод и нуждата от по-голямо прилагане в лесовъдската практика.

С любезното съдействие на ДГС Царево, в рамките на изпълнението на проекта, през следващите две седмици е планирано провеждането на още две обучения, свързани с определяне на горите във фаза на старост и върху методиката за инвентаризация на лечебните растения с лектори съответно от Института за гората и Института по биоразнообразие и екосистеми изследвания към БАН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.