1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програмата "Училищно мляко" ще бъде в центъра на вниманието при поредната среща на аграрните министри от ЕС

Програмата "Училищно мляко" ще бъде в центъра на вниманието при поредната среща на аграрните министри от ЕС

Схемата ще започне да действа от август 2017 година

Програмата "Училищно мляко" ще бъде в центъра на вниманието при поредната среща на аграрните министри от Европейския съюз в Брюксел. За здравословното хранене в училищата през следващите години са предвидени по 250 милиона евро.

Със 100 милиона ще бъде подкрепено раздаването на безплатни млечни продукти в учебните заведения, останалите 150 милиона ще бъдат похарчени за плодове и зеленчуци. При дискусиите между Европейската комисия и представителите на страните-членки бе постигнат компромис, според който ще могат да се раздават не само пресни продукти.

Депутати от Европарламента критикуваха това решение, тъй като то разрешава на децата да се дават преработени храни, които не са толкова здравословни. Програмата ще започне да действа от август 2017 година, като Парламентът ще има глас при определянето на съдържанието й, докато страните членки сами ще решават как точно да разпределят средствата.

Втора точка при срещата на Аграрния съвет е био-икономиката. Това понятие обхваща широк спектър от въпроси – от добавената стойност в селското стопанство, през ефективното управление на ресурсите до здравето на животните и растенията.
Ще бъде обсъдена и риболовната политика на Европейския съюз, а Полша за пореден път ще повдигне въпроса за частното складиране на свинско месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.