1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производителите в сектор лозарство и винарство могат да кандидатстват от днес за подпомагане от ЕС

Производителите в сектор лозарство и винарство могат да кандидатстват от днес за подпомагане от ЕС

Финансовият ресурс, предвиден за 2011-2012 г., е над 27 млн. евро

Производителите в сектор лозарство и винарство могат да кандидатстват от днес за подпомагане в рамките на европейската програма за развитие на бранша, съобщиха от земеделското министерство. Финансовият ресурс, предвиден за 2011-2012 г., е над 27 млн. евро, разпределен в три мерки - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", "Застраховане на реколтата" и промоция на вина на външни за ЕС държави.

По мярката за преструктуране на винени лозя се финансират дейности, свързани със смяната на сортовия състав в насажденията, както и различни технологии за подобряване на управлението в лозарското стопанство. Финансира се и изграждането на съоръжения за защита от щети, нанасяни от диви животни, за напояване и др. По нея е предвиден и най-големият дял от общия финансов пакет - 21.9 млн. евро. Опитът от предишните години показва и че именно към тази мярка има най-голям интерес от бизнеса.

По мярката за застраховане на реколта са предвидени 2.45 млн. евро, а за реклама на вината- 2.7 млн. евро, казаха още от агроминистерството.

Българският лозаро-винарски бизнес може да усвои 112 млн. евро от ЕС и националния бюджет до 2013 г. Финансовата помощ се пуска за всяка отделна година. Досега обаче фирмите от страната не са заявявали целия годишен бюджет на програмата, като по мярката за промоция на вино в повечето години не е бил подаден нито един проект.

За миналата година въпреки удължаването на няколко пъти на сроковете за кандидатстване, подадените по програмата заявления са били 114 за общо 14.6 млн. евро. Така, ако всички от тях бъдат одобрени, ще ангажират около 67% от предвидения бюджет, който е малко над 22 млн. евро. Най-много кандидати е имало по мярката за преструктуриране на лозя - 55, които са ангажирали 80% от бюджета й за 2010/2011 г. По схемата за застраховане има 58 заявления за 570 хил. евро или 28 на сто от общия бюджет. По мярката за промоция за вина пък има подаден един-единствен проект на стойност 80 хил. евро при общ бюджет от 2,2 млн. евро, сочат данните на Фонд "Земеделие".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.