1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в Закона за животновъдството

Промени в Закона за животновъдството

Резонно е да има и глоби за нередности в развъдните организации

Развъдните организации, които не контролират правилно селекционната си програма могат да получат санкция от 1500 до 2500 лв.

Развъдните организации, които не контролират правилно селекционната си програма могат да получат имуществена санкция от 1500 до 2500 лева. При повторно нарушение глобата става двойна. Това гласи едно от измененията в Закона за животновъдството, предложен за обществено обсъждане до 24 септември.

Резонно е да има и глоби за нередности в развъдните организации, коментират от Асоциация за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня. Промените в Закона са в добра посока, заяви председателят Радостина Донева.

Друго изменение в Закона ще даде възможност за промяна на одобрена развъдна програма по време на нейното изпълнение.

Другите изменения са административни. Предвижда се разрешение за извършване на развъдна дейност да се издава на организации, които са признати за развъдни и имат одобрена развъдна програма. От 4 на 5 месеца се удължава задължителната предварителна проверка по процедурата след подаване на заявлението на развъдната организация и сформиране на комисия за неговото разглеждане. Удължението се въвежда заради извършване на физическа проверка на място и разглеждане на резултатите от нея. Агенцията по селекция и репродукция контролира организациите.

За да има публичност и прозрачност в работата на развъдните организации Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството ще публикува информация за резултатите от контрола на биологичните, стопанските и продуктивните признаци – обект на селекция, както и на развъдната стойност на контролираните от тях животни.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.