1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промените в закона за водите създават предпоставки за регионални конфликти между сегашните водни оператори

Промените в закона за водите създават предпоставки за регионални конфликти между сегашните водни оператори

Причината е новото изискване един оператор да обслужва една област

Промените в закона за водите създават предпоставки за регионални конфликти между сегашните водни оператори. Причината е новото изискване един оператор да обслужва една област. За това предупреждават кметове, цитирани от Медиапул.

Напрежение е възможно в десетина области, където има над един оператор в настоящия момент – като Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Габрово, Ловеч. Има вариант и оператори по места да се договорят като се сдружат в холдинг. Предвиждат още промените, които се очаква да бъдат гласувани на второ четене от парламента тази седмица.

Управляващите предлагат областният воден оператор да бъде избиран на конкурентен принцип. Така всеки един от тях ще има шанса да стане регионален. В тази връзка Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя наредба за изискванията към водните оператори в три категории – технически, финансови и човешки ресурси.

ВиК-операторите в срок от една година трябва да се адаптират с изискванията в наредбата. Онези, които искат да продължат работата си като оператори, ще трябва да подадат заявления за лицензиране в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът ще каже кой отговаря и кой не на изискванията.

В тези области, където има повече от един оператор и те не се сдружат доброволно, а всички заявят, че искат да бъдат оператори, изборът ще се направи от местната водна асоциация чрез конкурс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.