1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промяна на наредбата за сечите в горите ще ускори процесът на усвояване на повредената от корояд дървесина

Промяна на наредбата за сечите в горите ще ускори процесът на усвояване на повредената от корояд дървесина

С предимство ще се изготвят предписания в защитени територии и зони по „Натура 2000“

С влезлите в сила промени се C, когато засегната площ е до 5%. За целта е необходимо да се изготви инвентаризационен опис на площите, който за горските територии - държавна собственост се утвърждава от директора на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство, учебно-опитно горско стопанство. За общинските горски територии такъв опис утвърждава ръководителя на съответната общинска горска структура, а за горските територии, частна собственост на физически и юридически лица управляващия горското сдружение. В останалите случаи описът се утвърждава от директора на регионалната дирекция по горите.

Когато засегната площ е над 5 % се предвижда издаване на  предписание за провеждане на санитарни или принудителни сечи. Такова предписание могат да инициират всички собственици на гори, както и регионалните дирекции по горите и лесозащитни станции в страната. За издаването му, решение се взема след проверка на терена от служител на регионална дирекция по горите или на лесозащитна станция, при възможност в присъствието на представител на държавното горско или ловно стопанство, общинската горска служба, горското сдружение. 

При проверката на терена задължително следва да се събере информация, която да е достатъчна за попълване на утвърдения образец на предписание.

Преценката за издаване на документа е на директора на РДГ и на директора на ЛЗС. За извършване на санитарни или принудителни сечи, за които не са издадени предписания, се изготвят план – извлечения. 

Срокът за провеждане на сечта се определя от лицето, издало предписанието при отчитане на становището на служителя, извършил проверката на терена и на лицето, стопанисващото съответната територия. При определяне на срока ще се има предвид сезона, през който следва да се извърши сечта, технологичните и нормативни изисквания, обема на ползването и други фактори 

С предимство ще се изготвят предписания за извършване на санитарни и принудителни сечи в защитени територии и зони по „Натура 2000“, райони с първи клас на пожарна опасност, насаждения в близост да урбанизирани територии и насаждения, в които дървесината е със запазени качества и осигурена достъпност. 

Издаването на предписания не е административна услуга и за тях не се дължат такси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.