1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пропуски при контрола на биопродуктите в ЕС

Пропуски при контрола на биопродуктите в ЕС

Оборотът с биохрани продължава да расте

При контрола на хранителни продукти, обозначени с европейския биоетикет, все още има пропуски. Това се посочва Европейската сметна палата в свой доклад, представен в Брюксел.

"Трябва да се предприемат мерки, за да се повиши доверието на потребителите към биоетикета", изтъкна авторът на доклада Николаос Милионис. С този етикет се обозначават храни, произведени по определени стандарти за органично земеделие.

Макар че на места има подобрения при контролите, все още се срещат и нередности, се казва в доклада. Така например италианските проверяващи често посещават фермите в края на годината, което няма смисъл, когато става дума за производство на растения. Френските власти пък не публикуват списък с издадените биосертификати, което усложнява проследяването на продуктите. В Чехия има случаи на грешни описания на лабораторни тестове при стоки, внесени от трети страни, както и погрешни данни за произход.

Оборотът с биопродукти в Европейския съюз продължава да расте. През 2016 година той е достигнал близо 30,7 милиарда, показват данните на Сметната палата. 6 години по-рано сумата е била 18 милиарда. Повечето био-продукти, продавани в Съюза, са произведени на място.

За да получи европейския биоетикет, съставките на даден продукт, например зърното, трябва да са на минимум 95 процента от органично производство. При контролите органите проверяват производствените и преработвателните процеси и счетоводството, вземат проби и ги изследват за неразрешени вещества.

За целите на доклада през миналата година одиторите от Сметната палата са проверили данни от Германия, Ирландия, Испания, Франция, Италия и Великобритания. Сред посетените страни са били България, където броят на био-стопанствата бележи голям ръст, както и Чехия, където има големи площи за био-земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.