1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведени бяха последните обучителни семинари в изпълнение на ПРОЕКТ LIFE10NAT/BG/146 по програма LIFE+ НА ЕС

Проведени бяха последните обучителни семинари в изпълнение на ПРОЕКТ LIFE10NAT/BG/146 по програма LIFE+ НА ЕС

Координиращ бенефициент на проекта е Горската семеконтролна станция, гр. София

В периода 25-27.03.2015 г. в гр. Бургас бяха проведени последните обучителни семинари в изпълнение на Дейност D1: Провеждане на обучителни семинари на място” по проект LIFE10NAT/BG/146 „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+. Изпълнителна агенция по горите е отговорен асоцииран бенефициент за изпълнението на тази дейност. Координиращ бенефициент на проекта е Горската семеконтролна станция, гр. София, а другия асоцииран бенефициент е Инициативна група „Витоша“. 

Семинарът на 25.03.2015 г. беше открит от д-р инж. Любчо Тричков – Директор Дирекция „Проекти и международни дейности“ и технически сътрудник по проекта. Лектори на обучението бяха г-жа Петя Славчевска – старши експерт в отдел „Международни дейности“, ИАГ, д-р инж. Любчо Тричков и г-жа Незабравка Вушкова – главен експерт, Горската семеконтролна станция, гр. София.

Участие в семинара взеха 12 служители от Регионална дирекция по горите гр. Бургас, както и служители от Югоизточно Държавно горско предприятие, гр. Сливен, и териториалните поделения – Държавно горско стопанство „Бургас“ и Държавно ловно стопанство „Несебър“

Целта на обучението беше да се представи Програма LIFE и възможностите за кандидатстване и подаване на проектни предложения и да се даде информация за изпълняващи се проекти по програма LIFE+, в т.ч. проектът „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” и извършените до момента дейности по него. Успоредно с това бяха направени презентации по отношение на климатичните промени и влиянието им върху горскодървесната растителност, Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 – режими на управление на горите в НАТУРА 2000 и Горската семепроизводствена база в България. 

Обучението на 26.03.2015 г. беше проведено в Професионална гимназия по дървообработване „Георги Кондолов“, гр. Бургас, пред 17 ученици от 11ти и 12ти клас. Лектор беше д-р инж. Анна Петракиева – главен експерт в отдел „Възобновяване, стопанисване, ползване и защита на горите“, ИАГ, която представи презентация на тема „Горите – функции и ползи“. Беше проведено и практическо обучение на терен в лесопарк Ветрен, където учениците бяха запознати с ролята на горите за съхраняване на генетичния фонд и опазване на биоразнообразието, хранителната верига в горските екосистеми и др. 

По-подробна информация за проекта и заложените дейности може да бъде намерена на електронната страница на проекта http://forestgenefund.eu.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.