1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Провеждат обучения на ловците в Шумен заради АЧС

Провеждат обучения на ловците в Шумен заради АЧС

Образователната кампания се провежда за втора година

Допълнителни мерки за справяне с африканската чума по свинете. Провеждат се обучителни срещи с ловците в района на Шумен с цел превенция. Експертите от Регионалната дирекция по горите, Североизточното държавно предприятие и Областната дирекция по безопасност на храните дават важни съвети на дружинките. Обучителната кампания се провежда за втора година.

През тази и следващата седмица ще се състоят срещите с членовете на ловните сдружения заради новите случаи на африканска чума по свинете. Първите събирания са в стопанствата, където има доказани случаи на заболяването и са обособени санитарни зони за достъп и лов.

Специално за АгроТВ инж. Емил Гелов, директор на РДГ-Шумен, каза че през тази седмица експертите ще се срещнат с 28 ловни сдружения, а от понеделник и с ловците от 388 дружини на територията на Североизточното държавно предприятие. По време на обученията се обсъждат новите случаи на болестта, както и мерките за биосигурност и ограничаване на разпространението.

След като приключи излета, ловците трябва да извършат дезинфекция на съоръженията за лова.

Обсъжда се и идеята на дружините да бъде предоставена безвъзмездно едра и средна строителна дървесина за изграждане на места за чакане, за да се улесни индивидуалния лов. Чрез него ще се намали запаса от дива свиня по места и щетите от заболяването ще бъдат по-малки, смятат експертите.

Ловците имат важна роля, защото са на терен. Те могат да предотвратят разпространението на опасната болест, но трябва да са информирани и стриктни при лова на дивата свиня.

Вижте повече подробности в Новините на АгроТВ

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.