1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПУДООС представя напредъка по проект по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци

ПУДООС представя напредъка по проект по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци

Основната цел на проекта е да се постигне високо ниво на опазване на околната среда

На 29 септември от 16:00 ч. в Бизнес център и хотел „Земята и хората“, зала „Тракия“, екипът на Предприятието  за управление на дейностите по опазване на околната среда( ПУДООС) ще представи напредъка по проект „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания“, финансиран по договор за БФП, сключен между ПУДООС и МОСВ.

Проектът е в размер на 97 627 253,99 лв., от които 82 983 165,89 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 14 644 088 лв. от Държавния бюджет.

Основната цел на проекта е да се постигне високо ниво на опазване на околната среда и спазването на директивите на ЕС и националното законодателство в областта на управление на отпадъците.  Финансирането на проекта ще осигури реализирането на екологични проекти за закриване на общински депа за битови отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания, като по този начин ще се подпомогне и изпълнението на ангажиментите на ПУДООС, регламентирани в разпоредбите на ПМС № 209/2009 г. и ПМС № 84/2012 г.

По проект: „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания“ и Договор № DIR 51222031-С001 сключен между МОСВ и ПУДООС е осигурено финансиране по сключени договори с 36 общини: Столична община, Раковски, Калояново, Каспичан, Елхово, Самуил, Разград, Цар Калоян, Сухиндол, Кубрат, Угърчин, Хитрино, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Кнежа, Русе, Летница, Сливо поле, Царево, Приморско, Чипровци, Силистра, Каолиново, Велики Преслав, Главиница, Тополовград, Чепеларе, Бяла Слатина, Оряхово, Върбица, Исперих, Свиленград, Драгоман, Димитровград, като предвидената за рекултивиране площ е 1 590 дка.

Изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева ще представи основните етапи, през които проектът постига своите цели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.