1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Расте интересът към Общата селскостопанска политика на ЕС

Расте интересът към Общата селскостопанска политика на ЕС

Проект „ОСП – двигател за развитието на българските селски райони”

В България се наблюдава повишаване на интереса към Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, макар и не толкова, колкото в останалите страни-членки на съюза. Това сочат данните от проучване по проекта „ОСП – двигател за развитието на българските селски райони”, който се реализира у нас от Агенция „Стратегма” в партньорство с Европейския институт. Целта на проекта, съфинансиран от Генерална дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони” на ЕК, е повишаване на обществената информираност в България на ОСП и нейната специфична роля и мерки за развитие на селските райони, предаде Фокус. Според данните от Евробарометър през 2006 г. едва 16 % от българите са чували или чели за ОСП, докато средно в ЕС този процент е 43. През 2007 г. обаче процентът на българите, които са чували за ОСП се повишава и е вече 36. Според непредставително проучване в рамките на проекта през април 2009 г. – 47% от българите сочат, че знаят какво представлява ОСП, а 44% - че са чували, но не знаят точно какво представлява.

Запознатостта с ОСП у нас зависи от това какви финансови ресурси се предоставят на страната ни от ЕС, обясни Юлиана Николова. Според нея в България липса дебат за приоритетите на ОСП, липса и въвличане на браншовите организации и самите фермери в този дебата. Браншовите организации не са осъзнали своята собствена важност по този дебат, каза тя. Българите често бъркат политиките от ОСП с тези на Програмата за развитие на селските райони, каза Станка Делчева от Агенция „Стратегма”. Според нея е важно да се знаят какви са приоритетните политики на ОСП.

ОСП е сложна политика с дълга история и не може да се обясни с прости думи, каза директорът на Европейския институт Юлиана Николова. Според нея има силна необходимост да се засили доверието в браншовите и професионални организации, допълни още тя.

ОСП се състои от редица правила и регулации, даващи насока на селското стопанство в ЕС в продължение на повече от 40 години. ОСП представлява система от субсидии, които се предоставят на земеделските стопани. Целта е да бъдат осигурени минимални нива на производство на селскостопанска продукция, необходима за изхранването на гражданите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.