1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите

Домакин на среща беше дирекция "Противодействие на измамите" при ДФ "Земеделие"

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите в рамките на тридневен семинар, организиран със съдействието на АФКОС-МВР. Домакин на среща беше дирекция "Противодействие на измамите" при ДФ "Земеделие".

„Един от основните приоритети в дейността на разплащателните агенции в ЕС е предотвратяване на съмненията за нередности с национални и европейски средства, както и регистриране на самите нередности“. Това заяви при откриване на семинара изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков. Той подчерта, че за обезпечаване правилното разходване на средствата за земеделие е задължително да се гарантират както правата на бенефициерите, така и да се усъвършенстват системите за контрол, без които РА не могат да функционират.

Делегацията от Разплащателната агенция за земеделие, рибарство и развитие на селските райони на Република Хърватска беше запозната както с добрите практики в работата на служителите от ДФ „Земеделие“, така и с опита им в превенцията с измамите. В рамките на семинара бяха дискутирани темите:

  • Проверки на качеството на оперативните проверки с цел предотвратяване на нередности / измами (проверки във всички фази на административния и контролния кръг);
  • Кръстосани проверки на взаимосвързани компании;
  • Конфликт на интереси;
  • Изкуствено създаване на условия за финансиране;
  • Примери за „Червени флагове“ за измами и нередности в районите с висок риск;
  • Примери за нередности / измами;

Хърватската делегация беше запозната с дейността на дирекции „Противодействие на измамите“, „Технически инспекторат“ и отдел „Нередности и лоши вземания“ в ДФ „Земеделие”. Изнесени бяха презентации от служителите на съответните дирекции, които освен посочените теми, акцентираха и върху идентифициране на нередностите и противодействие на измамите с европейски средства. На гостите бяха показани на място и два успешно реализирани проекта, финансирани от ЕС.

Колегите от двете разплащателни агенции обсъдиха и анализираха още работните процеси и практики, свързани с провеждането на проверки на място и дистанционен контрол по Схемите за единни плащания на площ. Презентациите на служителите на ДФ „Земеделие“ бяха проследени с изключителен интерес от хърватските гости и бяха обстойно дискутирани.

Цялата организационна работа, свързана с посещението на хърватската делегация, включително и тази, свързана с посещенията на местата на направените европейски инвестиции, беше извършена от дирекция „Противодействие на измамите“ в ДФ „Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.