1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реализацията на плодове и зеленчуци може да бъде доказана и през Системата за електронни услуги (СЕУ)

Реализацията на плодове и зеленчуци може да бъде доказана и през Системата за електронни услуги (СЕУ)

Въведената информация постъпва и се зарежда в ИСАК към схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, за които стопанинът кандидатства

Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) предоставя възможност на кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2022 г. да докажат произведената и реализирана от тях продукция (плодове и зеленчуци) и електронно през Системата за електронни услуги (СЕУ), съгласно Заповед № 03-РД/5175 на изпълнителния директор на Фонда.

Всеки стопанин с активна регистрация в СЕУ може да въведе и изпрати към ИСАК, електронна информация от счетоводните документи, с които да докаже произведената и реализирана от него продукция за плодове и зеленчуци след попълването на електронния опис в СЕУ. Системата е разработенa с цел улесняване на земеделските стопани и минимизиране на грешките при попълването на досега достъпния електронен опис, който предоставят в ОД на ДФЗ.

Въведената информация постъпва и се зарежда в ИСАК към схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци (СП – основна, СП – други, СЗ – П, СЗ – ДККП, СЗ – КЛЧ, СЗ – МЗДП и СЗо), за които стопанинът кандидатства. След това кандидатът следва да посети лично областна дирекция на ДФ „Земеделие“, където е необходимо да завери с подпис въведените данни и приложените документи, доказващи реализация на продукцията, както и да подпише декларацията по чл. 32, ал. 1 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. – което се явява последен етап от процедурата по прием.

С цел да бъдат обработени всички електронно подадени декларации през СЕУ от експерти в ОД на ДФЗ, кандидатите ще имат възможност за електронно подаване на документи за реализация към ИСАК , както следва:

    • За кандидатите по схема СП – основна, СП – други, СЗ – П, СЗ – ДККП, СЗ – МЗДП и СЗо в срок от 01 до 23 декември 2022 г. и от 9 до 15 януари 2023 г., включително.

    • За кандидатите по схема СЗ – КЛЧ в срок от 9 януари до 6 февруари 2023г., включително.

Земеделски стопани, които все още нямат индивидуален профил, могат да получат достъп до СЕУ, след регистрация в системата чрез подаване на заявка от секция „Потребителски панел“ на https://seu.dfz.bg/ и потвърждение за идентификация на кандидата чрез ОД на ДФЗ.

С цел улеснение на земеделските стопани в секция „Ръководство за потребителя“ на СЕУ е публикувано ръководство за попълването на документите в системата.

При нужда от допълнителна информация за работа със СЕУ, потребителите могат да използват и платформата за „Въпроси и мнения“ от меню „Обратна връзка и помощ“.

С оглед на разработената възможност за въвеждане на документи за произведена и реализирана продукция за плодове и зеленчуци в СЕУ, документи изпратени чрез електронната поща от кандидати по схемите за обвързано производство на плодове и зеленчуци, няма да бъдат приемани за кампания 2022.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.