1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива остават без промяна

Речните нива остават без промяна

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. През нощта срещу вторник и във вторник от запад на изток ще прегърми и превали в количества 1-5, само локално до 10-15 л/кв.м. В сряда ще е без валежи. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на р. Огоста и р. Искър (Дунавския басейн), по-голяма част от южните Черноморските реки (Черноморския басейн), р. Арда – в горното и средното й течение (Източнобеломорски басейн), на р. Струма (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на р. Провадийска, р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморския басейн), р. Марица – в горното и средното й течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 6 см до + 4 с.

Черноморски басейн: колебания на водните нива в рамките на +/- 5 см Източнобеломорски басейн: в поречието на Тунджа речните нива са се понижавали с до - 4 см. В басейна на река Марица са регистрирани понижения до - 20 см. Отчетени са промени на водните нива от - 20 см до + 3 см във водосбора на река Арда.

Западнобеломорски басейн: в поречията Места и Струма са регистрирани задържане или понижения на водните нива до - 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще останат без промяна.

В Дунавския басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 13, 14 и 15 юли речните нива ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 13, 14 и 15 юли ще бъдат около средно многогодишната стойност, но ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката 13, 14 и 15 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност, ще се понижават плавно. Водните количества ще са под прага внимание.

Черноморски басейн – днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн – през следващите дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – Бан прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки  ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн – днес и утре водните нива в водосборите на реките Места и Струма ще се понижават или задържат.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

За повече информация: http://hydro.bg/ .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.