1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива са над праговете за средни води, жълт код в 12 области

Речните нива са над праговете за средни води, жълт код в 12 области

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Търговище, Разград, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В следобедните часове там ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, но интензивни валежи с гръмотевици. Количествата на отделни места ще са до 20-30л/кв. м, а в Рила и Пирин до 50 л/кв. м. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от НИМХ.

По данни и прогнози на Института, на много места днес, главно в източните и южните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Количествата ще са от 5-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м. В четвъртък все още ще превалява, но на по-малко места, а и валежите вече няма да бъдат така интензивни. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, но в отделни райони главно в Рило–Родопската област ще има интензивни валежи с количества до около 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове и в четирите басейна. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за средни води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се повишавали с до + 25 см. Понижение с - 2 см е отчетено на река Вит при село Търнене.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от -12 см до + 10 см.

Източнобеломорски басейн: нивата в поречията на наблюдаваните реки са се изменяли незначително: река Тунджа от + 4 см до - 3 см, река Марица от - 6 см до + 25 см, река Арда от - 2 см до + 1 см.

Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 6 см по поречието на река Места и изменения на речните нива от - 10 см до + 6 см по поречието на Струма.

Днес и утре, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, са възможни повишения на речните нива на места.

Дунавски басейн:

В долното течение на река Огоста, по средното и долно течение на река Искър в резултат на прогнозирани валежи и оттичане. Прогнозираните модели на водните количества за 27, 28 и 29 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните нива ще продължат да се покачват в средното и долното течение на реката. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Повишения ще има и в долното течение на река Вит, в горното и средно течение на Осъм, в горното течение на река Янтра. Прогнозираните водни количества за 27, 28 и 29 май ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очакват краткотрайни повишения в горното течение на Янтра, както и на притоците й, но водните нива ще са под прага за внимание. Повишения се очакват и по горното и средно течение на река Русенски Лом, като моделираните водни количества в долното течение на реката на днес и утре ще бъде над средно многогодишната стойност, но водното ниво ще остане без съществена промяна и под прага за внимание

В Черноморския басейн днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките Провадийска, Камчия, Ропотамо, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн:

По река Тунджа са възможни са краткотрайни повишения в целия водосбор.

По река Марица – краткотрайни повишения в средното и долно течение на основната река и Родопските й притоци.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

За Арда са възможни са краткотрайни повишения в целия басейн на реката. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосбора на реката: нивото на река Черна при Смолян се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг за предупреждение днес в късния следобед.

Западнобеломорски басейн:

По река Места се очакват съществени повишения в целия басейн.

Река Струма – повишения в средно и долно течение.

Възможни са локални наводнения, в резултат на краткотрайни, интензивни валежи.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.