1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Референдум във Франция за промяна в конституцията заради климата

Референдум във Франция за промяна в конституцията заради климата

Досега гражданският конвент е изработил повече от 150 предложения

Опазването на климата да се впише в конституцията на Франция. Това предлага президентът Еманюел Макрон, като за целта иска и да се проведе референдум. Идеята му се нуждае от одобрението на парламента и сената.
 
Макрон направи предложението си в реч пред т.нар. граждански конвент, свикан, за да обсъди бъдещата политика по отношение на околната среда. В конвента участват избрани на случаен принцип граждани на Франция, които вече половин година обсъждат мерки за опазване на климата. Сред тези мерки е и искането в член първи на френската конституция да се допише, че републиката гарантира защитата на биологичното разнообразие и околната среда и се бори срещу климатичните промени. 
 
Досега гражданският конвент е изработил повече от 150 предложения, някои от които бяха приети вече от властите. От президентската институция отхвърлиха идеята за намаляване на максималната допустима скорост по магистралите от сегашните 130 на 110 километра в час. 
 
Ако предложението за референдум по климатичните въпроси получи необходимото мнозинство в Националното събрание и в Сената, допитването до народа ще бъде първото от 2005 година насам. Тогава гражданите трябваше да решат дали да приемат Европейската конституция, която не събра нужните гласове.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.