1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рекордни нива е достигнала концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята

Рекордни нива е достигнала концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята

Покачването на нивото на газа в атмосферата се дължи основно на човешката дейност

Рекордни нива е достигнала концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята - малко над 403 частици на милион през 2016 година. Скоростта на растежа е с 50 процента по-висока от средната за последното десетилетие. Данните са от актуалния доклад на Световната метеорологична организация.

За последен път подобни нива на парниковия газ е имало преди няколко милиона години, посочват учените. Тогава морското равнище е било с 20 метра по-високо. Опасенията сега са, че голямото количество въглероден диоксид ще доведе до покачване на глобалните температури с 3 градуса.

Покачването на нивото на газа в атмосферата се дължи основно на човешката дейност. В момента то е с 45 процента над равнището от прединдустриалната епоха и далеч отвъд границата от 180-280 частици на милион, наблюдавана при последните цикли на ледниковите периоди и затоплянията, се казва в доклада.

През ноември в град Бон, Германия, е насрочена среща на министрите на околната среда от страните, подписали Парижкото споразумение за климата преди 2 години. Те трябва да обсъдят бъдещите мерки за намаляване на парниковите газове.

От 1990 година насам ефектът на глобалното затопляне се е увеличил с 40 процента. Другите два основни газа – метан и азотен оксид – също са достигнали рекордни концентрации миналата година, макар и при по-бавен темп на увеличение от въглеродния диоксид.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.