1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Решено: ЕК удължи лиценза на глифозат с нови 10 години

Решено: ЕК удължи лиценза на глифозат с нови 10 години

Одобрението за използването му е при определени нови условия и ограничения

 

Лицензът за хербициди, съдържащи глифозат, е удължен с още 10 години, обяви Европейската комисия след гласуването в апелативния комитет, при което държавите членки не постигнаха необходимото квалифицирано мнозинство за подновяване или за отхвърляне. При предишното гласуване в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите на 13 октомври, също не беше постигнато необходимото мнозинство.

Европейската комисия подновява одобрението на глифозата въз основа на оценките за безопасност на Европейската агенция по храните и Европейската агенция по химикали и при спазване на нови условия и ограничения, като например максимални нива на приложение.

В съответствие със законодателството на Европейския съюз и при липса на необходимото мнозинство в една от двете посоки, Комисията е длъжна да приеме решение преди 15 декември, когато изтича срокът на сегашния лиценз. Затова, въз основа на всеобхватни оценки на безопасността, извършени от Европейската агенция по безопасност на храните и Европейската агенция по химикали, Комисията самостоятелно поднови разрешението за срок от 10 години, при определени нови условия и ограничения. Тези ограничения включват забрана на използване като изсушаващ агент преди събирането на реколтата и необходимост от определени мерки за защита на нецелевите организми.

 "Това преупълномощаване ни позволява да продължим да предоставяме важна интегрирана технология за управление на плевелите на земеделските производители в целия Европейски съюз", се казва в изявление на Bayer.

Държавите членки отговарят за издаването на национално разрешение за продукти за растителна защита и могат да ограничават тяхната употреба на национално и регионално равнище, ако считат това за необходимо въз основа на резултатите от оценките на риска, по-специално като вземат предвид необходимостта от опазване на биологичното разнообразие.

 Дали такива едностранни мерки са приложими от правна гледна точка, остава обаче под въпрос. Преди месеци Люксембург се опита да наложи забрана, която беше отхвърлена от Европейския съд, тъй като страната не съумя да докаже необходимостта от такава забрана.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.