1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РИОСВ констатира замътване на участък от р. Въча

РИОСВ констатира замътване на участък от р. Въча

Aнализът на взетите проби ще бъде готов до 5 дни

Проверка по сигнал на „зеления“ телефон на РИОСВ – Смолян установи замърсяване на водата в участък от река Въча в района на Девин. Сигналът, че реката тече мътна е подаден в 15 ч. на 11 май 2016 г. Незабавно е извършена проверка на място, съвместно с експерти от Регионалната лаборатория към ИАОС в Смолян. При огледа на речното корито е установено, че в района на Трошачно-миялна сортировъчна инсталация в кв. „Настан“ (ТМСИ), стопанисвана от „Драма” ЕООД, водата е замътена, в участък от около 200 метра след съоръжението.

Установен е източника на замътването – недостатъчно пречистени производствени отпадъчни води от дейността на ТМСИ. Взети са водни проби на отпадъчните води преди вливането им в р. Въча. Техният анализ ще бъде готов до 5 дни, след което РИОСВ – Смолян ще предприеме административнонаказателни мерки по Закона за водите  срещу дружеството причинило замътването на река Въча.

Дейността на трошачната инсталация е спряна, а това прекрати замътването на водата. Не е констатирано измиране на риба по поречието на реката. РИОСВ ще даде предписание за реконструкция и модернизация на пречиствателното съоръжение към ТМСИ, което ще подобри пречиствателния ефект и ще доведе до спазването на емисионните норми за отпадъчни води, заложени в Разрешителното за заустване,  издадено от Басейновата дирекция в Пловдив.

След първия сигнал на „зеления“ телефон е подаден повторен за същото замътване на реката от представили се за рибари граждани. При опит за контакт с жалбоподателите се установи, че на посочените телефони не отговарят същите лица.

РИОСВ – Смолян сезира ИАРА за проверка за евентуално нарушение на забраната за риболов в този участък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.