1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Росен Плевнелиев: Промените в Закона за водите са належащи

Росен Плевнелиев: Промените в Закона за водите са належащи

Снимка:

Има необходимост от реформа във водния сектор

Има необходимост от реформа във водния сектор. Промените в Закона за водите са належащи. Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, предаде агенция „Фокус”.

„Водната реформа е важна не само, защото видяхме какво се случва, когато няма изяснена собственост, но е важна предпоставка за договарянето между България и Европа за следващия програмен период – 2014 – 2020 г. Водната реформа ще бъде условност при договарянето”, посочи държавният глава.

Той подчерта, че трябва да се изясни категорично собствеността – кой е собственикът, кой е операторът, кой е концесионерът на язовирите. Трябва да има много ясни правила. Искаме ясни регистри за собственост, ясно носене на отговорност, договор между собственика и оператора, посочи Плевнелиев.

Важна по думите на Плевнелиев е промяната в Закона за устройството на територията, където искаме държавата да обяви всички язовири за съоръжения първа категория. „ДНСК ще има ясните правомощия да проверява строителството и ремонтите на всяко едно водно съоръжение в България”, посочи Плевнелиев. Третото важно системно решение е работата на комисията по бедствията и авариите, допълни той.

Президентската институция ще наблюдава и прогреса по дългосрочните мерки във водния сектор, подчерта държавният глава.

По думите на Плевнелиев от една страна има държавни компании, които могат и знаят как да управляват водните съоръжения. От друга гледна точка за друга част от язовирите има пълна свободия. Операторите в държавата ще бъдат само два – „Язовири и каскади” и „Напоителни системи” и всеки концесионер ще трябва да сключи договор с тях. Всичко започва и свършва с ясното дефиниране на отговорностите. Задаваме посоката, тези промени са необходими, каза още президентът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.