1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: Усвоените европейски средства в земеделието са 2,4 млрд. евро

Румен Порожанов: Усвоените европейски средства в земеделието са 2,4 млрд. евро

Снимка:

ДФЗ работи в добра комуникация с Министерството на земеделието и храните

Към момента усвоените европейски средства в земеделието са 2,4 млрд. евро. Това каза за Дарик радио изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Румен Порожанов. 1,005 млрд. или 38,6 процента са усвоените средства по европейския фонд за развитие на селските райони и към 1,4 млрд. евро са усвоени по европейския гаранционен фонд, където са основно директните плащания и пазарните мерки, които се финансират през този фонд.

Сумата, усвоена в земеделския сектор, е по-голяма от общия сбор на усвоените евросредства по останалите седем оперативни програми, каза шефът на ДФЗ. „Искам да кажа не без скромност, че фондът в момента работи доста добре, в добра комуникация с министерството", каза той.

Румен Порожанов се похвали с повишения интерес към експортните субсидии от ЕС за земеделски продукти за трети страни. Порожанов обясни по отношение на подпомагането на експорта, което се извършва с пари от гаранционния фонд, че това е плаваща политика на ЕК за стимулиране на износа към определени страни. Той допълни, че хората трябва предварително да са информирани тези субсидии за какъв тип продукти се дават, както и по кои дестинации, тъй като те се определят предварително от ЕК и са за определен период от време.

Той се похвали и с повишен интерес към схемата „Училищен плод", която по думите му работи и ще остане и през следващата година.

В следващия програмен период Програмата за развитие на селските райони ще бъде много по-адаптивна и е много важно за фонда да направи плавен преход, така че след 2013 година успоредно с приключване на плащанията, контрактувани от първия програмен период, да започне договаряне на средствата от следващия, обясни Порожанов. Той е категоричен, че е много важно страната ни да изготви и внесе навреме новата програма, която да бъде одобрена от комисията. Тя трябва да бъде готова до края на 2013 година и да бъде внесена.

Според изпълнителния директор на ДФЗ подготовката на програмата е административен процес и не зависи от това дали в страната има избори или не. По думите му в земеделието не би следвало да има безкраен дебат какви политики да се провеждат, тъй като то, от една страна, трябва да се адаптира към пазарната среда, а от друга страна, към европейските програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.