1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 11 евро до 347 за тон скочиха цените на рапицата от новата реколта на тържищата в Германия

С 11 евро до 347 за тон скочиха цените на рапицата от новата реколта на тържищата в Германия

Основната причина за поскъпването е сушата

С 11 евро до 347 за тон скочиха цените на рапицата от новата реколта на тържищата в Германия. Основната причина за поскъпването е сушата, както в страната, така и в големи части на Европейския съюз.

Последните котировки на борсата в Париж стигнаха до още по-високи нива – 366 евро за тон при доставка през ноември. След като през април културата беше паднала до най-ниската си цена за годината, сега имаме увеличение с 6 процента, отбелязват пазарните анализатори.

Според експерти на много места в Европа реколтата ще бъде значително по-слаба, отколкото през 2017-та. Загубите се изчисляват на 10 до 40 процента, в зависимост от количествата дъжд, паднали над съответния регион. Прогнози за слаби  резултати има и във Франция. Германската реколта ще бъде най-ниската от 10 години насам.

Засега все още е рано да се правят генерални изводи, коментират специалистите, но е ясно, че производителите не бързат да пускат новата реколта на пазара. Вероятно през следващата стопанска година европейските фермери ще отделят по-големи площи за културата, което би намалило зависимостта от внос на соя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.