1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С три месеца се удължава срокът за погасяване на заема на ДФЗ към ББР

С три месеца се удължава срокът за погасяване на заема на ДФЗ към ББР

Снимка:

Това беше решено на заседанието на Министерския съвет (МС) днес

Срокът за погасяване на заема от "Българска банка за развитие" АД (ББР) за Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се удължава с три месеца. Това беше решено на заседанието на Министерския съвет (МС) днес.

Кабинетът одобри проект на Допълнителното споразумение № 1 към договора за държавен заем от ББР. В случая той се отнася за предоставянето на средства на Разплащателната агенция на ДФЗ за изпълнение на гаранционни схеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 - 2013 г., посочват от пресцентъра на МС.

Заемът е сключен в края на 2011 г. С него се осигуряват 480 милиона лева за изпълнението на съответните схеми. Тогава беше предвидено срокът за погасяването на заема да бъде три месеца от датата на получаването му. Европейската комисия (ЕК) обаче все още не е възстановила средствата на България, с които задължението да се изплати. По тази причина е приет въпросния анекс, с който се предлага удължаване на срока за издължаване с три месеца.

От МС подчертават, че изпълнението на гаранционните схеми по ПРСР ще доведе до подобряване на бизнес средата и до по-пълното постигане на целите на програмата. Предвидено е да се увеличи делът на предприятията с достъп до източници на кредитиране, по смисъла на Закона за малки и средни предприятия (ЗМСП).

Освен това се цели повишаване доверието на банковите и кредитни институции към кредитоискателите бенефициенти в земеделския сектор.

 

Етикети ЗМСП, ББР, ДФЗ, ПРСР, заем, МС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.