1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съдът на Европейския съюз постанови, че Полша е нарушила законите на ЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че Полша е нарушила законите на ЕС

Сечта в Беловежката гора е застрашила много видове птици и насекоми

Съдът на Европейския съюз постанови, че Полша е нарушила законите на ЕС за околната среда с масовото изсичане на дървета в Беловежката гора, пише dnevnik.bg.

Според съдията сечта в древната гора е застрашила много видове птици и насекоми. В отговор Полша заяви, че ще уважи решението. "Чакаме подробности от официалното решение на съда. Както по-рано бе заявено, Полша ще спази съдебното решение", заяви говорител.

Гората, обявена от ЮНЕСКО за част от световното наследство и дом на най-голямата популация на европейски бизон (зубър) и на някои от най-старите дървета на континента, е емблематична за спора между Европейската комисия и управляващата от 2015 г. националистка партия в Полша.

През юли миналата година Съдът на ЕС нареди спиране на сечта, след като Европейската комисия заяви, че рязкото вдигане на квотите за изсичане на дървета в югоизточната част на Беловежката гора нарушава европейските закони за опазване на околната среда. Тогава Варшава отказа да се подчини и четири месеца по-късно съдът заплаши да глобява Полша със 100 000 евро за всеки ден, в който дървета се секат с цел продажба. По-рано тази година правителството заяви, че е спряло сечта в опит да подобри отношенията с ЕС след продължилите две години спорове.

Бившият министър на околната среда Ян Шишко твърдеше, че сечта е необходима, за да се защити гората от бръмбари корояди и за да бъде безопасна за посетители. През януари Шишко бе сменен на поста с Хенрик Ковалчик като част от голям ремонт на кабинета, начело на който застана Матеуш Моравецки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.