1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съкращения на аграрния бюджет на Общността подготвя германският еврокомисар Гюнтер Йотингер

Съкращения на аграрния бюджет на Общността подготвя германският еврокомисар Гюнтер Йотингер

Въпросът е кои разходи да се плащат от ЕС и кои да останат за националните правителства

Съкращения на аграрния бюджет на Общността подготвя германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който зае освободеното от Кристалина Георгиева място на вицепрезидент, отговарящ за бюджета и администрацията. Въпросът е кои разходи да се плащат от Европейския съюз и кои да останат за националните правителства.

Още преди края на тази година Йотингер смята да представи проектобюджет за периода след 2021-ва. За целта се проверяват всички разходи на Европейския съюз – от сектора на земеделието до външната политика. Въпросът е дали Съюзът да ги поема, или страните-членки, обяви комисарят пред германски вестник. "В тази връзка селското стопанство, за което се харчат 40 процента от общия бюджет, трябва да се подготви за съкращения", допълни той.

Европейският съюз е изправен пред нови предизвикателства, които струват много пари, смята комисарят. За опазването на външните граници ще са нужни поне няколко милиарда евро годишно, както и за интеграцията на бежанците и за общата отбранителна политика. От друга страна приходите ще намалеят с поне 9 милиарда, след като Великобритания напусне Евросъюза. За да се компенсира тази липса, останалите страни ще трябва да внасят повече. Едно от перата, от които Брюксел може да пести, е подкрепата за туризма, посочваоще Йотингер. Според него тази сфера трябва да се поеме от отделните региони, които са много по-компетентни.

Допълнителни приходи биха могли да дойдат от акциза върху горивата. Всяка държава би могла да внася 1 до 2 цента на литър в европейския бюджет, без обаче да се налага нов специален акциз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.