1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Състоя се Годишно информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

Състоя се Годишно информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

По програмата са завършени 200 проекта, свързани с най-значимите цели в областта на политиката по опазване на околна среда

В сградата на Централна минерална баня се състоя Годишно информационно събитие за представяне напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ (ОПОС). На него присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, ръководителят на УО на ОПОС Яна Георгиева, ръководители на управляващи органи на оперативни програми, представители на структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и бенефициенти.

Министър Ивелина Василева представи резултатите по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”. Тя посочи, че в момента по програмата се изпълняват 243 проекти, завършени са 200. Общият бюджет възлиза на близо 3.5 млрд. лв. Той е разпределен между приоритетните оси, които са свързани с най-значимите, от областта на политиката по опазване на околна среда и води, цели. Такива са изграждането на екологична инфраструктура в секторите „Води" и „Отпадъци” и тези, свързани с опазването, поддържането и управлението на защитените територии и зони.

Министърът отбеляза, че изминаващата година е била нелека в изпълнението на оперативната програма. „Работата по нея е сериозно предизвикателство за нашите бенефициенти, но заедно с тях вече години успешно преодоляваме препятствията и вървим напред. След отблокирането на средствата, по програмата, само през ноември и декември са разплатени близо 114 млн. лв. Това, което се очаква до края на годината е да се разплатят още 175 млн. лв., като общият обем на разплатени средства ще възлиза на близо 2,65 млрд. лв.“, добави Ивелина Василева.

Тя подчерта, че към момента изпълнените и въведени в експлоатация проекти, в сектор „Води“, вече обслужват 250 хил. души. „Благодарение на тях жителите вече могат да се похвалят с по-добри условия на живот. Загубите на вода във водоснабдителната мрежа са намалели. Голяма част от населението на България вече е свързано с канализационната система“, каза Ивелина Василева. Министърът посочи, че обслужваното население от депата, въведени в експлоатация е около 1,35 млн. души, а от проекти, които са в изпълнение, е около 2,9 млн. души.

Василева изрази увереност, че е подпомогната политиката, която е свързана с подобряване качеството на въздуха. Само предприетите мерки в Столична община водят до намаляване до 5 пъти замърсяването на въздуха с фини прахови частици на територията на населените места. В още четири големи града – Плевен, Стара Загора, Варна и Бургас се подновява градският транспорт с нови тролейбуси и тази мярка спомага за подобряване качеството на въздуха в регионите. Доставени са всички 20 трамвая, 10 метро влака, 46 автобуси, от общо 126, и всички 100 тролейбуси.

„От Министерството на вътрешните работи в момента се използва оборудването за борба с щетите и последствията от наводненията, закупено по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Подпомагат се дейностите по справянето с щетите на територията на  наводнените райони в Гълъбово“, добави още министър Василева.

В заключение тя благодари на главния директор на ГД ОПОС Яна Георгиева и екипа на Управляващия орган на програмата за усилията които полагат, както и на бенефициентите, които въпреки всички трудности са продължили работа по проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.