1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съветът на земеделските министри на ЕС подкрепи прехвърлянето на повече отговорности на националните правителства в рамките на реформираната ОСП

Съветът на земеделските министри на ЕС подкрепи прехвърлянето на повече отговорности на националните правителства в рамките на реформираната ОСП

Участниците в Аграрния съвет в голямото си мнозинство се изказаха против национално съфинансиране на Първи стълб

Съветът на земеделските министри на Европейския съюз подкрепи намерението на Европейската комисия да прехвърли повече отговорности на националните правителства в рамките на реформираната Обща селскостопанска политика. Участниците в последния за годината Аграрен съвет в голямото си мнозинство се изказаха против национално съфинансиране на Първи стълб.

Най-открито срещу подобна мярка са Франция, Италия, Ирландия, Унгария и Литва. Аргументът им е, че по този начин ще се стигне до изкривяване на пазара.

Срещата е първа по рода си след като през ноември агрокомисарят Фил Хоган представи предложенията на Европейската комисия за реформа на ОСП. Тогава министрите подчертаха отново искането си за достатъчно финансиране от страна на Брюксел и за запазването на двата стълба в ОСП.

Германският представител Кристиан Шмит посочи, че повечето му колеги са отворени за промени, но отхвърли решително идеята директните плащания да бъдат ограничени до определени суми. В същата посока бяха изказванията от Холандия и Румъния. Според Букурещ определянето на таван за субсидиите би довело единствено до раздробяване на сега съществуващите големи стопанства, без обаче да има положителни промени.

Друга актуалана тема на дискусията беше африканската чума по свинете. Дания настоява за засилена борба с вируса при дивите свине, а Полша поиска финансова помощ, за да се справи с епидемията на своята територия. Министрите се договориха за още по-тясно сътрудничество и обмен на информация по въпроса.

Като последна точка от дневния ред Аграрният съвет определи квотите за улов на риба в Северно и Балтийско море, както и в Северния Атлантически океан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.