1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съвместното съществуване на генно модифицирани, конвенционални и екологични култури

Съвместното съществуване на генно модифицирани, конвенционални и екологични култури

Доклад на Европейската комисия

Комисията е убедена, че базираната на принципа за субсидиарността концепция за съвместно съществуване е била правилното решение и друга хармонизация в тази област не е необходима. Мерки за гарантиране на съвместното съществуване на генно модифицирани организми с конвенционални и екологични култури предлагат на потребителите и производителите свобода на избор и така правят възможно да се приведат в съответствие индивидуални предпочитания и икономически шансове. Докато екологичните и здравословните аспекти на отглеждането на генно модифицирани култури се разглеждат на преден план по време на процедурата за издаване на разрешително, акцентът на мерките за съвместно съществуване пада върху икономическите въздействия.

Използваните в рамките на наредбите за съвместно съществуване разделителни мерки правят възможно отглеждането на генно модифицирани култури и същевременно предпазват производителите на култури, които не са генно модифицирани, от негативните икономически въздействия на едно непреднамерено смесване на техните култури с генно модифицирани такива. Съгласно препоръката на ЕК от 2003 г. мерките за съвместно съществуване са научно базирани и относителни и не могат да забранят генерално отглеждането на генно модифицирани култури.

В сравнение с други региони от света в ЕС досега е събран силно ограничен опит с отглеждането на генно модифицирани култури. Единствената отглеждана в момента в ЕС генно модифицирана култура е резистентна към определена пеперуда генно модифицирана царевица. През 2008 г. в Чехия, Германия, Испания, Португалия, Румъния и Словакия е засята на площ от около 100 000 ха такава царевица, което съответства на 1,2% от общата засята с царевица площ в ЕС.

 

 

Етикети ЕС, ЕК, доклад
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.