1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Сега": Агроминистерството пак разреши субсидии за транспортни средства по ПРСР

"Сега": Агроминистерството пак разреши субсидии за транспортни средства по ПРСР

Брюксел предупреди, че няма да даде и един евроцент за проекти с МПС-та

Управляващите са на път да сътворят продължение на скандала с луксозни коли, яхти и вертолети, купени с евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В края на миналата година стана ясно, че Брюксел не приема харчене на пари на европейските данъкоплатци за скъпо струващи возила. След интензивна размяна на кореспонденции с Брюксел и под заплаха за санкции София най-накрая обеща да прекрати субсидиите за луксозни транспортни средства и да не одобрява проекти, включващи подобни придобивки. Вчера обаче стана ясно, че фонд "Земеделие" и агроминистерството си оставят вратички и това може да доведе до спиране на средства от Брюксел, пише "Сега".

От Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) вчера съобщиха, че са одобрили за финансиране 232 проекта за над 50 млн. лв. по Програмата за селските райони. В прессъобщението изрично се подчертава, че сред тях няма предложения, включващи скъпи автомобили. Проектите били за строеж и ремонт на къщи за гости, вилни селища, ханчета, спортно-развлекателен център, магазин за хранителни стоки, фурна за печене на хляб на дърва, цех за PVC тръби и метални конструкции и др. Но между другото се споменава, че на следващ етап все пак ще бъдат разглеждани и проекти, които предвиждат покупка на транспортни средства. Тези предложения предстои да се оценяват и класират в състезание за близо 91 млн. лева, признаха от ДФЗ. От фонда поясниха пред "Сега", че оценката ще става по критерии, спуснати от земеделското министерство и че няма да се одобряват разходи за луксозни возила.

Скандалното в този развой е, че Европейската комисия вече обясни, че по принцип луксозните транспортни средства не водят до разцвет на селските райони. Това стана пределно ясно, когато земеделското министерство започна да води кореспонденция с Брюксел за определяне на лимит от 47 000 лева, в рамките на който да може да се купуват возила по агропроекти. Брюксел каза "не" и предупреди, че няма да даде и един евроцент за такива проекти, а ако България толкова държи, може да ги дотира от своя национален бюджет.

Затова преди месец земеделското министерство нареди на фонд "Земеделие" да бъдат отхвърлени всички проекти с МПС-та и вместо тях да бъдат класирани кандидати, които предлагат същински идеи за развитие на селските райони. Но ето че има обрат. Със заповед от 15 май на ДФЗ е наредено да разглежда предложения със закупуване на транспорт, ако разходите са "оправдани". Приемливо е, ако ще се прави механа и трябва да се купи бус, който да зарежда кухнята с храна и напитки, дадоха пример от фонда. Примерът е хубав, но очевидно под "оправдани разходи" и при неясни критерии рискът отново да се промъкнат луксозни превозни средства ще е голям.

Вчера, 22 май, от Министерството на земеделието не отговориха защо пренебрегват ясната позиция на ЕК по въпроса. Стана ясно само, че днес зам.-министър Явор Гечев ще даде пресконференция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.