1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СЕТА улеснява вноса на месо от Канада

СЕТА улеснява вноса на месо от Канада

За потребителите в Европа това ще донесе по-ниски цени на дребно

С влизането в сила на СЕТА, всяка година ще се увеличават квотите за безмитен внос на месо от Канада в Европейския съюз. През шестата година количеството вече ще достигне близо 46 хиляди тона говеждо и 75 хиляди тона свинско.

С отпадането на налозите, вносното месо в повечето случаи ще е по-евтино от европейското, тъй като в Канада животните се отглеждат в огромни ферми, които работят с по-малки разходи. За потребителите в Европа това ще донесе по-ниски цени на дребно, но за фермерите на Стария континент конкуренцията може да се окаже фатална, смятат експерти. Това се отнася особено за по-малките стопанства.

Противниците на свободната търговия с държавите отвъд Атлантическия океан се опасяват и от друго. Те предполагат, че компании от Съединените Щати ще нахлуят на европейските пазари, минавайки през канадските си дъщерни фирми. Тези опасения се засилват и от факта, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп засега няма намерение да поднови преговорите за Трансатлантическото споразумение между Вашингтон и Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.