1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шефката на ДФ "Земеделие" забърка каша за 80 млн. лв.

Шефката на ДФ "Земеделие" забърка каша за 80 млн. лв.

Снимка:

Немалка част от вината за погрешните решения и изхвърлянията на Илиева може би носи нейният основен съветник Косьо Паликарски

Невероятна каша за 80 млн. лв., която ще трябва да бъде платена от народа е забъркана от неквалифицираната шефка на фонд Земеделие Калина Илиева, изплакаха от бранша. Фирми, сред които и от месопреработвателния бранш, си искат парите от държавата, защото са им спрени незаконно парите по европрограма. Шефът на фонда Калина Илиева от своя страна отрече това да е вярно.

Истината е, че 39 от вкараните от нея в “черен списък” преди близо година 88 дружества се оказаха невинни и могат да претендират не само за конкретни суми и над 10% лихви върху тях, но и за накърнен престиж и търговска марка заради необмислените действия на шефката на фонд Земеделие.

“След приключване на проверката голяма част от първоначално обявените фирми наистина са извадени от списъка. Продължава обаче досъдебното производство към 50 дружества. Разбрахме се с Европейската комисия държавата да не изпраща до тях покана за доброволно изпълнение”, коментира Илиева.

Миналата година шефът  на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски коментира картинно искането на 88 компании така: "Представете си, че живеете на село в малка къща. Един ден при вас идва комшията ви и ви обвинява, че сте откраднали негова кокошка. И още преди да е успял да докаже престъплението ви, само въз основа на едно подозрение, специална комисия ви отнема дома. Ако след това докажете, че не сте крали, трябва да ви върнат къщата."

Немалка част от вината за погрешните решения и изхвърлянията на Илиева може би носи нейният основен съветник Косьо Паликарски, смятан за “мозък” на шефката си?
Бившият царски консултант бе уреден при Тройната коалиция в екипа на Меглена Плугчиева от приятелката си Преслава – секретарка на Емел Етем, натирена впоследствие по неприятни подозрения от туркинята.

Поради липса на верни кадри, вицето по еврофондовете прати Паликарски за шеф на агенция Сапард към земеделието, към която е въпросната европрограма за месарите. Почти веднага близки до приятелския кръг консултантски фирми окупираха подстъпите към държавната институция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.