1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Щетите от неочаквани бедствия са по-малки при добра координация

Щетите от неочаквани бедствия са по-малки при добра координация

Сирените по места не се използват по предназначението си

Хората научават за бедствията предимно от електронните медии или когато катаклизмът ги засегне пряко. До този извод стига изследване на Фондация „Екообщност“ сред жителите в общините Бургас и Берковица, най-пострадалите от наводнения райони в периода юни-август 2015-та година.

По думите на Любомира Колчева от Фондация "ЕкоОбщност", изследването е част от проекта "Съвместни действия за повишаване осведомеността и активиране на местните власти и общности за реагиране и адаптация към климатичните промени". Какво представляват бедствията и докога ще ни изненадват? Докога местната власт ще предпочита да покрива щетите, вместо превантивно да финансира дейности, които биха гарантирали сигурността на населението, са част от въпросите в изследването.

Необходимо е местните власти по-активно да информират хората с текущи данни за последствията и превенцията. Любопитен резултат от допитването е, че сирените по места не се използват по предназначението си.

У нас все още грешките се осъзнават постфактум, а хората масово не знаят отговорностите на различните институции. Препоръката на експертите е да се работи в тези посоки.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.