1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сигнал за замърсяване на река Искър в района на Мездра провери РИОСВ-Враца

Сигнал за замърсяване на река Искър в района на Мездра провери РИОСВ-Враца

Регионалната лаборатория - Враца е взела проби от водите на реката при моста на село Ребърково

Сигнал, получен на тел. 112 за замърсяване на река Искър в района на Мездра  е проверен  от експерти на инспекцията,  Регионалната лаборатория – Враца и представители на общинска администрация Мездра.

Извършен е оглед на коритото на реката, в района от моста при Мездра на главен път Е-79 до село Зверино по пътя Мездра - Своге. Констатирано е, че след ВЕЦ „Черепиш“ по посока Зверино след падналите през последното денонощие дъждове са се активирали свлачищни процеси по посока на реката.

Вследствие на тези процеси големи количества земни маси са попаднали в речното корито и водите на реката са силно замътнени и с наситено кафяв цвят. По информация на служители от общинска администрация свлачищните процеси са се активирали в нощните часове.

Регионалната лаборатория-Враца е взела проби от водите на реката при моста на село Ребърково. Измерените на място показатели са рН –7,87, елекропроводимост-345µS/см, разтворен кислород-9,40mg/dm3 и са характерни за състоянието на речната вода в този сезон.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.