1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Синкявичюс отхвърля критиките срещу стратегията на ЕК

Синкявичюс отхвърля критиките срещу стратегията на ЕК

Недоволна от стратегията е и Унгария

Стратегията за горите, предложена от Европейската комисия, не позволява на горските стопани да използват целия потенциал на масивите за опазване на климата и биологичното разнообразие. Това е една от основните критики срещу плановете на Брюксел.
 
Според еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за екологията, критиките не са основателни. По думите му стопаните трябва да се откажат да мислят само за себе си и са длъжни да погледнат цялостната картина. Той призова критиците и аграрните министри да представят конструктивни идеи за намиране на решения за очевидните проблеми, а не да губят времето си с процедурни въпроси. Комисарят застава зад твърдението, че стратегията е подготвена внимателно и затова ще я следва и в бъдеще. В същото време той изтъкна и значението на опита на експертите по горско стопанство в отделните страни. Въпреки това Синкявичюс настоява, че сега не е моментът да се дискутира за компетенции. 
 
Един от най-критичните гласове идва от Германия, където земеделският министър Юлия Кльокнер изтъква, че споделя целта на Комисията да се запази ролята на горите за климата и биоразнообразието, но не е съгласна с начина, по който Брюксел иска да постигне тази цел. В тази връзка тя припомни "Декларацията от Виена", приета преди няколко седмици от Германия и други пет страни, с която се настоява горското стопанство да остане икономическо рентабилно.
Недоволна от стратегията е и Унгария. Според министър Ищван Наги Комисията не иска да признае, че страните вече разполагат с много добри подходи и провеждат добра горска политика. На същото мнение е и Франция. Подкрепа получава Париж и от Финландия, Португалия, Гърция, Ирландия и Балтийските страни, които посочват, че във всяка страна има местни особености, които трябва да бъдат оценени по достойнство.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.