1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След бурни протести Индия оттегля аграрните закони

След бурни протести Индия оттегля аграрните закони

По думите на Моди властите не са успели да убедят стопаните, че законите са за тяхно добро

След бурни протести, продължили близо една година, при които имаше и жертви, индийското правителство оттегли законите за аграрната реформа. Недоволството на фермерите беше заради опасения, че ще получават по-малко за своя труд.
В обръщение към нацията индийският министър-председател Нарендра Моди обяви, че оттегля трите закона, приети преди около година с целта да модернизират аграрния сектор в страната. С тази крачка правителството отстъпва пред натиска на хиляди фермери, които през цялото време протестираха в покрайнините на столицата Делхи. В палатковия лагер, издигнат пред портите на града, за тези месеци загинаха десетки, най-вече в следствие на лоши хигиенни условия, Ковид-19 и студ и жега.
 
По думите на Моди властите не са успели да убедят стопаните, че законите са за тяхно добро. Целта им е била да засилят позициите на най-малките фермери и да им осигурят по-справедливи цени за тяхната продукция, изтъкна Моди.
 
Съпротивата срещу реформата се превърна в голям проблем за правителството, особено на фона на предстоящите регионални избори в щатите Пенджаб и Утар Прадеш, където има силна опозиция срещу партията на Моди. 
 
Опозицията в Делхи и фермерските организации в страната определиха оттеглянето на реформата като голяма победа. Законите предвиждаха фермерите да получат пряк достъп до пазара и по този начин да могат да продават своите продукти директно на преработвателите. Досега стопаните бяха принудени да предлагат стоката си на държавни тържища, където цените бяха определени от властите. Фермерите обаче се опасяваха, че при новите правила големите компании ще използват своята пазарна власт и ще свалят цените. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.