1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сушата и COVID-19 съсипаха реколтата в Индия

Сушата и COVID-19 съсипаха реколтата в Индия

Чаените плантации се нуждаят от много вода, а такава в момента липсва

Коронакризата в Индия и невижданата от години суша са на път да съсипят реколтата от един от най-популярните сортове чай – Дарджийлинг "Първа беритба". Към момента половината от реколтата е загубена.
 
Чаените плантации се нуждаят от много вода, а такава в момента липсва. На много места растенията са изсъхнали и няма да дадат никаква реколта, оплакват се фермерите. За плачевните резултати допринася и пандемията от Ковид-19, която нанася огромни щети както на населението, така и на икономиката на страната.
 
Чаят от сорта Дарджийлинг се отглежда предимно в щата Западна Бенгалия, граничещ с Бангладеш. В близо 90 големи плантации работят повече от 70 000 души, повечето от които са жени. В повечето случаи те живеят в тесни квартири, където опасността от зараза с вируса е много голяма. Затова властите наредиха на плантациите да ползват само половината от своите работници и да спазват строги хигиенни мерки. В резултат на липсата на работна ръка прибирането на реколтата на местата, където тя все още е налична, се забавя още повече. Подобна е ситуацията и североизточния щат Асам, където се отглеждат около 15% от световната чаена реколта. Там също не е валяло от месеци, а броят на заразените с коронавируса продължава да расте.
 
Доколко Европа ще бъде засегната от проблема, все още не е ясно. Знае се обаче, че има сериозни трудности при транспорта към Стария континент, тъй като пристанищата в северна Индия също са засегнати от пандемията и работят с намален капацитет.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.