1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Срокът за предоставяне на безплатни консултации по мярка 143 от ПРСР се удължава

Срокът за предоставяне на безплатни консултации по мярка 143 от ПРСР се удължава

Земеделските стопани могат да се възползват от услугите на НССЗ

До 31.08.2015 г. се удължава срокът, в който Националната служба за съвети в земеделието ще консултира безплатно земеделските производители, одобрени по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ от ПРСР. Това стана възможно с  промените в Наредба № 10 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

Към края на 2013 г. одобрените стопанства по мярка 141 са над 8 500. Всички те ще могат да се възползват безплатно от услугите на НССЗ, като за това е необходимо да посетят Териториален областен офис на службата, където да подадат молба-декларация за получаване на исканите съветнически услуги. С удължаването на срока се цели ефективното и успешно изпълнение на одобрените проекти по мярка 141, както и ефикасното усвояване на средствата по мярката. Полупазарните стопани ще могат да продължат да получават и консултации относно оценка на стопанството и установяване на подобрения във връзка със законоустановените изисквания за управление и съвети по стандартите на Общността относно безопасните условия на труд. Тези съвети са свързани с посещение,  оглед и оценка на стопанството и даване на препоръки за изпълнение на изискванията за т.нар. кръстосано съответствие. В тази връзка възможността стопаните да се възползват от услугите на НССЗ по мярка 143 от ПРСР ще намали значително риска за тях да бъдат санкционирани по директните плащания,  в случай че са кандидатствали.

Освен това земеделските производители ще могат да получават професионална помощ в областта на управлението на земеделското стопанство и специфични съвети в областта на растениевъдството и животновъдството. Консултациите за управление на земеделското стопанство  включват разработване на маркетингов анализ, как се организира и управлява  стопанство, изисквания за водене на счетоводство в областта на земеделието, възможности за участие на земеделския производител в организации на производители.

В областта на растениевъдството и животновъдството напътствията включват технологии за производство в растениевъдството, препоръки за торене, за водене на растителнозащитни мероприятия, за напояване, технологии за отглеждане и хранене на животните, стандарти за хигиена и хуманно отношение, ветеринарномедицински въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.