1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ССА и БАН планират протест на 11 май в София

ССА и БАН планират протест на 11 май в София

Причината – обидно ниското заплащане на служителите

Учените от Селскостопанска академия и Българската академия на науките обмислят да организират национално шествие с протестен митинг. Планира се на 11 май - църковния празник на светите братя Кирил и Методий, центърът на София да бъде блокиран. Това съобщиха от Федерацията на независимите синдикати от земеделието. Причината – обидно ниското заплащане на служителите.

Синдикатът, съвместно с КТ „Подкрепа“, ще настояват за спешна среща с новото правителство в първите дни след сформирането му. Според тях проблемът е наболял и отново се заражда недоволство сред учените, защото хора с магистърско образование в системата получават месечна запла от 460 лева. „Аз чета всички предизборни програми, които бяха и на управляващата партия, която ще бъде сега, макар и в коалиция – всички говореха за увеличение на доходите. Ето сега – добре дошли, кажете какво ще правим по вашите програми, защото квалифицираният работник не може да бъде унижаван по този начин. С тази политика на държавата с всеки изминал ден правим голям отлив на високо квалифицирана работна ръка“, коментира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието.

Синдикатите съобщиха, че ще организират и работни срещи, за да бъдат набелязани конкретни стъпки за ефективна подкрепа на науката у нас. Секторът е хронично недофинансиран. „Очакваме една съвместна среща между ръководствата на селскостопанска академия и БАН, за да уточним поредица от пресконференции, кръгли маси и други срещи, които трябва да доведат до резултат. Все пак очакваме да има редовно правителство, пред което трябва да настояваме за актуализация на този бюджет, който е изключително недостатъчен“, обясни Светла Василева.

Над 1100 са работещите на минимална заплата в Селскостопанска академия, припомнят от Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Тези служители получават 460 лева месечно възнаграждение. 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.