1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стандартите за безопасност на храните в Словакия са по-ниски след присъединяването на страната към Европейския съюз

Стандартите за безопасност на храните в Словакия са по-ниски след присъединяването на страната към Европейския съюз

В Общността трябва да има единен стандарт за месо, мляко и детски храни

Стандартите за безопасност на храните в Словакия са по-ниски след присъединяването на страната към Европейския съюз. Това са заявили експерти на среща за защита на потребителите в Словакия и Чехия. 

Анализатори заявяват, че след предстоящото подписване на споразумението за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, стандартите ще паднат още повече. Става дума за евентуално проникване на продукти, които са третирани с химикали или подложени на генни модификации.

Винопроизводители от Чехия твърдят, че са заплашени от проблеми с черния пазар и внос на фалшиви вина. Според експертите, граничният контрол в Европейския съюз трябва да се засили. Друг проблем са двойните стандарти по отношение на храните. Има компании, които продават стоки с по-ниско качество в източноевропейските страни. В Общността трябва да има единен стандарт за месо, мляко и детски храни. Страните-членки от Източна и Централна Европа ще бъдат силно засегнати от трансатлантическото споразумение за свободна търговия. Експерти от Чехия настояват за сериозни дискусии по този въпрос в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.