1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира приемът на проекти по ПРСР

Стартира приемът на проекти по ПРСР

До този момент са договорени над 30% от средствата по програмата

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  и изпълнителният директор на  Държавен фонд "Земеделие"  Калина Илиева обявиха днес началото на приема на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Успоредно с това  министърът откри и информационната кампания по програмата. Министър Найденов представи новия билборд със слоган „Европейски пари за правилното място – за българското село”. За новия прием по ПРСР ще има информационна кампания по печатни, радио и телевизионни реклами, семинари и др. дейности.

До този момент са договорени над 30% от средствата по програмата и са усвоени близо 20% от парите, заяви министър Найденов. От 14 юни стартира прием на заявления по 8 мерки от Програмата за развитие на селските райони – 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите”, 123 «Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти», 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи”, 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова каза, че по мярка 142 „Създаване на организации на производители” заявленията ще могат да се подават до края на годината. Според нея няма да се приемат заявления по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери”, както и за покупка на земеделска техника по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства”.

Приемът по други 4 мерки ще бъде възобновен от 1 септември – 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Изпълнителният директор на ДФЗ Калина Илиева обяви, че са опростени процедурите и ще бъде запазен темпа за обработка на проектите. Тя допълни, че не очаква загуба на средства по програмата до края на годината във връзка с изплащането на парите по бюджета за 2008 г. По публичните мерки вече може да се кандидатства и за реставрирането на църкви и икони, изграждането на олтари, реставриране на икони. Бенефициенти могат да бъдат местните подразделения на различните вероизповедания, не само на Българската православна църква, каза Илиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.