1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стимулиране на животновъди и зеленчукопроизводители предлага МЗХ в Програмата за развитие на селските райони

Стимулиране на животновъди и зеленчукопроизводители предлага МЗХ в Програмата за развитие на селските райони

Изравняват субсидиите за земеделие след 2013 г. в ЕС

До момента са разплатени 17,7 на сто от бюджета на Програмата за развитие на селските райони, заяви в Добрич заместник-земеделският министър Светлана Боянова. Според нея това е една от добре работещите програми у нас, тъй като вече са договорирани 30% от целия бюджет за периода 2007–2013 г. Предстои догодина да стартира още една мярка за поливно земеделие с бюджет от 90 милиона евро.

Отваряне на нови мерки, прехвърляне на остатъчни средства към работещи мерки и проекти – това са част от основните предложения за промени в Програмата за развитие на селските райони след 2013 г. Зам.-министър Светлана Боянова акцентира върху вливане на средства в мярката за модернизиране на земеделските стопанства, както и върху осигуряване на по-голяма субсидия за животновъдите. Тъй като у нас се отчита спад с 58% на площите със зеленчуци, проектите от този сектор ще се разглеждат с приоритет. Предприети са и мерки за увеличаване на националните доплащания. През настоящата година се въведоха три допълнителни схеми, през 2011 г. предстои още една – за подпомагане на овцевъдството и козевъдството.

Общата селскостопанска политика на Европа и предложенията на Министерството на земеделието за промени в Програмата за развитие на селските райони бяха обсъдени на Кръгла маса в Добрич. В нея се включи и бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер. Създаване на производствени вериги, внедряване на иновации в българското земеделие и разработване на добър маркетинг са част от препоръките, които той даде на българските фермери. Бившият еврокомисар постави акцент върху привличането на млади хора към селата чрез различни механизми и стимули. Той запозна присъстващите фермери от цяла Добруджа с основните пунктове в аграрната политика на ЕС след 2013 г. Според Франц Фишлер основната дискусия ще е за директните плащания. Отпада системата за плащане на хектар и се въвежда заплащане на регионален принцип или така наречената регионална премия. Така ще се премине към изравняване на помощите за земеделие в различните европейски страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.