1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Столична община си сътрудничи с БАБХ в борбата с бездомните кучета

Столична община си сътрудничи с БАБХ в борбата с бездомните кучета

Снимка:

Земеделският министър Иван Станков се ангажира с по-бързо приемане на наредба за изграждане на приюти

Столична община и Българската агенция по безопасност на храните ще си сътрудничат за осиновяване на бездомни кучета, както и за кастрирането им, заяви пред BTV кметът на София Йорданка Фандъкова. Земеделският министър проф. Иван Станков пък е обещал да ускори приемането наредбата за изграждане на приюти за бездомни кучета.

„От 1 април започва кампанията по безплатна кастрация на собствени домашни и дворни кучета в район „Нови Искър”. Имаме много ясен график за кастрация на дворни кучета във всички райони около София. Следващите райони, които предстоят през месец май са „Връбница” и „Надежда”, „Кремиковци” през юни, юли месец в „Искър” и през август „Витоша”, коментира Фандъкова.

По думите й кампанията ще помогне за решаването на проблема, тъй като източник на бездомни кучета е поколението на дворните кучета, както и тези, които обитават промишлени обекти и гаражи. „Затова предоставяме възможност на хората за безплатна кастрация, чипиране, ваксиниране, обработка и освобождаване от такса”, уточни кметът.

Според данните до момента са кастрирани повече от 1000 кучета, което е с 350 повече от същия период за миналата година. В приюта в Богров има 640 кучета, в Сеславци – 150, а от началото на годината са осиновени 152 кучета.

Столичният кмет допълни, че по време на срещата й с земеделския министър основна тема на разговор е била наредбата за бездомните кучета. „Запознах министъра с всичко, което Столична община прави в момента. Изградихме първия етап на големия приют, в който има над 640 кучета и спряхме процедурата за втория етап. Той пое ангажимента да постави по-кратки срокове за приключване дейността по изготвяне на новата наредба за изграждане на приюти”, заяви тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.