1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страната ни ще участва в проект "Буковите гори – общо наследство на Европа"

Страната ни ще участва в проект "Буковите гори – общо наследство на Европа"

В съвместната номинация участват общо 12 европейски държави

България e поканена да участва в проект свързан с обявяването на Европейски сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО – „Буковите гори – общо наследство на Европа“. Проектът е иницииран от Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрената безопасност на Германия и е насочен към проучване на потенциала за обявяване на сериен европейски обект на световното наследство, за опазване на най-представителните вековни букови гори в  Европа.

В съвместната номинация участват общо 12 европейски държави, включително България. Останалите страни са Австрия, Албания, Белгия, Швеция, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватска. Предвижда се в новия обект да бъдат включени 33 територии. На практика той ще представлява разширение на вече съществуващ обект на световното наследство – „Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия”, обхващащ  територии  на Словакия, Украйна и Германия.

България е поканена да участва в съвместната европейска номинация посредством включването в обекта на световното наследство на най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“.

Българската държава е обезпечила необходимата защита  на вековните букови гори в потенциалния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като  9-те  резервата  и сега са с  най-строг режим на опазване съгласно националното законодателство. Това означава, че не се налага да бъдат въвеждани допълнителни режими или ограничения.

България и другите заинтересовани държави в срок до 31 ноември 2015 г. следва да вземат окончателно решение за участието си в общоевропейската номинация.

Включването на България в Европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде още едно признание за усилията на обществото ни за опазването на природата на България.

МОСВ информира за отправената покана областните управители и кметовете на общини, в чийто териториален обхват попадат резерватите. В министерството вече са постъпили становища, с които се  подкрепя  включването на България в проекта. При взимането на окончателно решение за включването на България в общоевропейската номинация, ще бъдат взети предвид, вижданията както на  заинтересованите  институции, така и на широката общественост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.