1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: Българските фермери трябва да се активизират, ако искат да получат евросубсидии по ПРСР

Светлана Боянова: Българските фермери трябва да се активизират, ако искат да получат евросубсидии по ПРСР

Снимка:

Остават по-малко от две години до приключването на първия програмен период от присъединяването на България към ЕС

В оставащите по-малко от две години до приключването на първия програмен период от присъединяването на България към Европейския съюз българските фермери трябва да се активизират, ако искат да получат евросубсидии по програмата за развитие на селските райони.

За това призова заместник министърът на земеделието и храните Светлана Боянова при провеждането на форума „Агросекторът и еврофинансирането“, организиран от Клуб Investor.bg, в който взеха активно участие представители на браншови организации, експерти и предприемачи.

Дискусията открои познатите проблемни въпроси, свързани с изключително слабото усвояване на средствата по част от мерките на програмата за селските райони, за чието разрешаване администрацията положи немалки усилия. Резултатите  проличаха още в края на миналата година, когато Европейската комисия одобри шестото изменение (нотификация) на програмата за селските райони, с което значително бяха увеличени субсидиите за обработваемите земи в така наречените необлагодетелствани райони.

По предложение на бизнеса експертите от министерството на земеделието предложиха прехвърляне на средства и към онези подсектори от земеделието, които са се възползвали слабо от еврофинансирането. Със седмата нотификация, която се очаква да бъде одобрена от Еврокомисията до есента на тази година, ще бъдат прехвърлени 304 млн. евро, за които бизнесът трябва да се подготви, посочи зам.- министър Боянова.

Четири отрасъла ще получат допълнително финансиране със седмата нотификация на програмата. Производителите на плодове и зеленчуци, младите фермери, животновъдите, чиито ферми произвеждат отговарящо на европейските стандарти краве мляко и полупазарните стопанства, които искат да се модернизират, за да произвеждат за пазара, са основните четири направления, към които се пренасочва бюджет от т.нар. неатрактивни мерки от програмата.

„Призоваваме представителите от тези сектори в близките месеци да започнат активно да подготвят проектите си и веднага след одобрението на седмата нотификация да подават проектите си във Фонд „Земеделие“, за да разчитат на бързо оценяване и последващо изпълнение на инвестиционните им планове“, съобщи зам.-министър Боянова.

Фонд „Земеделие“ има готовност да приема и проекти на животновъдните ферми от втора и трета категория, които могат да се модернизират по мярката 121 от програмата за селските райони, припомни зам.-изпълнителният директор на фонда Васил Грудев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.