1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СЗО предупреди, че вирусът на свинския грип може да мутира

СЗО предупреди, че вирусът на свинския грип може да мутира

Може да предизвика грипна пандемия, която да обиколи три пъти Земята

 

Новият вирус А(Н1N1), който причинява т. нар. свински грип, тепърва може да мутира, да възприеме по-активна форма и да предизвика грипна пандемия, която може да обиколи три пъти Земята, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО). Въздействието на такава пандемия ще бъде различно, тъй като вирус, който предизвиква само леко заболяване в страни със стабилна здравна система, може да се превърне в "унищожителен" в страни с недоразвито здравеопазване.

Новият вирус "изглежда е по-силно заразен от вируса на сезонния грип" и в света няма човек, който да е изградил имунитет срещу него. Според говорител на СЗО 10 на сто от заразените с щама А(Н1N1) в Мексико и САЩ е трябвало да бъдат лекувани в болница, което е много повече в сравнение с болните от сезонен грип, който всяка година отнема живота на 500 000 души. Въпреки това повечето пациенти могат да се възстановят напълно чрез мерки за избягване на обезводняването на организма и без медикаменти.

Според новите инструкции на СЗО медикаменти от типа на "Тамифлу" трябва да се предписват само на хора в уязвимо състояние - бременни жени, болни от диабет и сърдечносъдови заболявания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.