1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговията с аграрни продукти и храни между ЕС и Великобритания ще се извършва без гранични проверки и мита

Търговията с аграрни продукти и храни между ЕС и Великобритания ще се извършва без гранични проверки и мита

Ограничения ще има обаче при услугите и работната ръка

Търговията с аграрни продукти и храни между Европейския съюз и Великобритания ще се извършва без гранични проверки и мита. Това е едно от най-новите предложения на правителството на Тереза Мей за бъдещите отношения между Острова и Съюза.

Цената, която Великобритания ще трябва да плати, е висока. В бъдеще Обединеното кралство ще трябва да се подчинява на правила, на които не може да влияе, както и да спазва всички европейски норми за качество при храните, растенията и животните. Това включва и отказа от генно-модифицирани организми, хормони за растеж в животновъдството и други.

В същото време аграрната търговия между Великобритания и Съединените щати ще бъде значително ограничена, каквато е и сега между Америка и Европейския съюз. Стокообменът между двете Ирландии ще бъде изцяло либерализиран, а между Острова и Континента ще остане без мита и гранични контроли.

Излизането от Европейския съюз и Общата селскостопанска политика няма да се отрази негативно на търговията с храни, смята Лондон. Правителството на Мей посочва, че фермерите ще получават субсидии от британския бюджет, като на първо място тези помощи ще са насочени към запазването на конкурентоспособността.

Ограничения ще има обаче при услугите и работната ръка. След 2019 година на Острова ще са добре дошли само студенти и добре образовани млади специалисти. Тази тема е конфликтна, тъй като Брюксел настоява за свободното движение на стоки, услуги и хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.