1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговските банки да приемат проекти по две европрограми

Търговските банки да приемат проекти по две европрограми

Снимка:

Включването на банките най-вероятно ще стане през следващия програмен период, който е за 2014-2020 г.

Търговските банки да приемат проекти по ОП „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Подобно предложение се обсъжда на работна група към министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Групата, в която влизат представители на Асоциацията на банките, на ДФ „Земеделие" и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ще оповести решенията си в средата на октомври. „Включването на банките най-вероятно ще стане през следващия програмен период, който е за 2014-2020 г.", заяви Томислав Дончев. Според него е възможно пилотно включване още през този програмен период, който изтича в края на 2013 г. Дончев обоснова мярката с безспорния факт, че банките имат добра клонова мрежа, и с необходимостта да се усвояват активно евросредствата.

По „Конкурентоспособност“, която е известна като програмата на бизнеса, предвидените средства за този програмен период са 1,1 млрд. евро. До момента реално са платени 430 млн. лв., от които 400 млн. лв. е траншът към Холдинговия фонд по програмата „Джереми“. По ПРСР, която върви сравнително добре, средствата са 3,2 млрд. евро. До момента са изплатени около 1 млрд. лева. Проблемът при нея е, че засяга голям брой бенефициенти и администрацията среща сериозни затруднения с обработката на проектните предложения.

Предложението на банките за тяхното участие в схемата е следното. Вместо бенефициентите да ходят до държавните ведомства, които са задръстени с проекти, да подават документацията в съответния клон на банката. Презумпцията е, че банковите служители добре познават клиентите си и техните възможности. Проектите ще се приемат в банковия офис, който ще осигури и съответното съфинансиране. Банката е тази, която ще придвижва проекта, а после ще си възстанови средствата от еврофондовете. По този начин освен бенефициентите печелят и банките, които ще имат повече клиенти. И съответно банковите експерти ще са заинтересовани да придвижват бързо проектите.

Според депутати в европейски план такъв е опитът на Ирландия. Там държавата осигурява съфинансирането, а после си възстановява средствата от европрограмите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.