1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тенденцията към понижение или задържане на речните нива се запазва

Тенденцията към понижение или задържане на речните нива се запазва

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В четвъртък и петък – също. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на Огоста и Искър (Дунавския басейн), реките в горната част на водосбора на Камчия и по-голяма част от южните черноморските реки (Черноморския басейн), Арда – в горното и средното й течение (Източнобеломорски басейн), на Струма (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на р. Провадийска, р. Камчия – в средното и долното й течение (Черноморския басейн), р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 5 см до + 3 см

Черноморски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 5 см до + 2 см

Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от -17 см до + 7 см. Повишения с до + 7 см са отчетени в основното течение на р. Марица.

Западнобеломорски басейн: водините нива са се понижавали с до - 8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.

Дунавски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 15, 16 и 17 юли ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 юли ще бъдат около средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 15, 16 и 17 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност. На 14 и 15 юли са възможни незначителни повишения. След 15 юли водното ниво ще се понижава плавно и ще са под прага внимание.

Черноморски басейн – днес и през следвавщите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн – през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. В резултат на прогнозирани валежи са възможни незначителни, краткотрайни повишения в средното и долното течение на р. Марица, в родопските й притоци и в горното течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение при НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за р. Арда, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн – днес и през следващите два дни водните нива във водосборите на реките Места и Струма ще се понижават или ще останат без промяна.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

За повече информация: http://hydro.bg/ .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.