1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Теренни наблюдения на китоподобни в българската изключителна икономическа зона

Теренни наблюдения на китоподобни в българската изключителна икономическа зона

Това бе темата на провела се информационна среща по проект финансиран по ОПОС

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) проведе информационно събитие по Дейност 6  „Теренни наблюдения на китоподобните: Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската ИИЗ на Черно море“  от проекта. Тази дейност се осъществява тъй като информацията за морските бозайници и морски природни местообитания в Черно море е определена от Европейската Комисия като „крайно незадоволителна“. Последните задълбочени научни изследвания са проведени през 1962 г. До момента България не разполага със систематизирана информация събирана устойчиво във времето. Информацията от наблюденията, правени от 1962 година до 2001 година не е достатъчна за определяне на състоянието на популациите от китоподобни в българската ИИЗ на Черно море.

На събитието бяха представени разработените до момента документи и  резултатите от теренните проучвания през първия полеви сезон.
Разработени са методики за картиране/наблюдение и за определяне на природозащитното състояние на трите вида китоподобни - Tursiops truncatus (афала), Phocoena phocoena (морска свиня)  и Delphinus delphis (обикновен делфин) в българската ИИЗ в Черно море.

Теренните проучвания са проведени в края на ноември и началото на декември 2014 г., от кораб и самолет. За първи път е обследвана цялата българска ИИЗ на Черно море, с площ от 35 156 км². Наблюденията са извършени според разработената методика за картиране, чрез дистанционно пробонабиране по линейни трансекти по въздух и вода, от  екип  включващ признати международни експерти.

Обследването от самолет е проведено по 21 предварително определени трансекти, перпендикулярни на бреговата линия, на 10 км. разстояние един от друг, с обща дължина 3 507 км. Най-дългият трансект е 280 км. Използваните самолети са специализирани за видимост към обектите. Извършено е видеонаблюдение в радиус от 10 км с EO/IR Gimbal Camera Wescam MX-10 Multi-Sensor, Multi-Spectral Imaging System, която е специално създадена за тактическо видеонаблюдение от малка височина.

Направеният в реално време HD видео запис на трансектите, дава възможност за последващо верифициране от експертите и определяне с абсолютна точност на координатите, броя и вида на наблюдаваните китоподобни. Това е първото по рода си въздушно наблюдение в България със съвременна техника, която гарантира прецизност на данните.

Теренните наблюдения от кораб са извършени по трансекти със зигзагообразна форма, разработени чрез специализиран софтуер. По този начин се постига равномерно покритие на цялата обследвана територия (българската ИИЗ). Общата дължина на трансектите е 1740 км. Видовете са наблюдавани по метода на двойната платформа, като от долната платформа се наблюдава до 500 м., а от горната – от 500 м. до хоризонта.

Резултати от теренните проучвания през първия полеви сезон (2014 г.) :
•    В информационната система на НСМБР са въведени 16 формуляра
•    Регистрирани са 536 точки от НСМБР
•    Регистрирани присъствия на Tursiops truncatus – 37 броя
•    Регистрирани присъствия на Phocoena phocoena – 142 броя
•    Регистрирани присъствия на Delphinus delphis – 702 броя.

През 2015 г. предстои да бъдат проведени теренните проучвания за втория полеви сезон. Ще се събере актуална информация за присъствие и численост на трите вида китоподобни в българската акватория на Черно море. Ще се оцени необходимостта от определянето на Защитени зони от мрежата Натура 2000. Ще се разработи програма за мониторинг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.