1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трасето на изграждания в Рила велопарк е извън територията на Националния парк

Трасето на изграждания в Рила велопарк е извън територията на Националния парк

Снимка:

Позиция на Красимир Андонов, директор на Д „НП Рила“ относно публикувана информация в медиите под заглавие „Откриват велопарк под Седемте езера в Рила“

Дирекция „Национален парк Рила“ счита за некоректна изнесената информация в медиите със заглавие „Откриват велопарк под Седемте езера в Рила“, в която се посочва, че община Сапарева баня, съвместно със спортен клуб „Чемпиънс Фактори“ и „Рила спорт“ АД, изгражда велопарк на територията на планина Рила, намиращ се непосредствено под Седемте рилски езера.

Предвиденото съоръжение в никакъв случай не попада на територията на Национален парк „Рила“. Велотрасето е ситуирано на 50 метра от външната граница на Национален парк „Рила“ по посока към долната лифтова станция. За местоположението на велотрасето, прилагаме картен материал, предоставен на Д „НП Рила“ от инвеститорите.

Посоченият в публикацията текст „С изграждането на този маршрут посетителите на парка ще имат възможност да се спуснат от горната станция на лифта до Сапарева баня“ не е коректен и трябва да се има предвид, че така представената туристическа атракция не попада на територията на Национален парк „Рила“ и старт-рампата на почти готовото велотрасе е извън границата на защитената територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.